Re: 2015 - 2016 metų žiemojimo rezultatai

Sodinimas, genėjimas, tręšimas, įrankiai.

Moderatorius: DaliaRaimonda

Skelbti atsakymą
Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: 2015 - 2016 metų žiemojimo rezultatai

Standartinė Jūratė » 05 Geg 2016 09:21

Nedengtos praeitą žiemą žiemojo (anksčiau jas dengdavau):
1. Viena iš dviejų Erinnerung an Brod - nemažai išsikarpė negyvų šakų, liko pagrindinis skeletas, bet gana aukštai šakose yra gyvų pumpiuriukų.
2. Dvi Reine des Violettes nusikarpė maždaug po trečdalį krūmų (negyvų šakų), pažemėjo.
3. Tour de Malakoff peržiemojo gyva sveika iki pat šakų galiukų.
4. Gipsy Boy nusikarpė maždaug po trečdalį krūmo (negyvų šakų), pažemėjo.
5. Himmelsauge pažemėjo per pusę ar trečdaliu
6. Henri Martin truputį pasikarpė, bet iš esmės peržiemojo puikiai. Tik ji visad sunkiau ilgiau sprogsta, tai kai nebuvo dengta tai dar ilgiau trunka, kas iš esmės nėra blogai.
7. Louise Odier sumažėjo per pusę.
8. Jacques Cartier nušalo iki žemės.
9. Leopold Ritter nušalo iki žemės.
10. Sweet Haze nušalo iki žemės.
11. Laguna nušalo iki žemės.
12. Abraham Darby iki žemės.

Kurios visada žiemoja nedengtos čia nerašau. Dėl infekcinio nudegimo prasčiausiai peržiemojo angliškos, dar jaunutė Lykkefunf juodai violetiniais stiebais, bet bando sprogti, nežinau ar kirpt ją, bet reiktų tada viską iki žemės, ar palikt.
Buvo dengtos kaip ir visais ankstesniais metais, bet nušalo iki žemės (anksčiau peržiemodavo gerai ar tiesiog geriau):
1. Crown Princess Margareta
2. Tess of the D'Urbervilles (liko pusė vienos šakos, kitos buvo juodai rudos)
3. Eyes For You
4. Astrid Lindgren (žiemojo iš vis dvi žiemas)
5. Giardina (žiemojo iš vis dvi žiemas taip pat)
6. Veilchenblau (su jomis nuolat problemos, turbūt jau mesiu lauk, atsibodo)
7. Mme Isaac Pereire
8. Rugelda

Kurios žiemoja visada nedengtos, čia nerašiau. Prasčiausiai dėl infekcinio nudegimo peržiemojo angliškų grupė ir Lykkefund - ši visai jaunutė, bet juodi stiebai, kurie sprogsta, nežinau, ką su ja daryt, ar kirpt iki žemės ar palikt.

Paukštukas
Pranešimai: 600
Užsiregistravo: 23 Sau 2011 19:19
Miestas: Vilnius

Re: 2015 - 2016 metų žiemojimo rezultatai

Standartinė Paukštukas » 05 Geg 2016 10:06

Gyvenimas taip pakoreagavo, kad visos mano rožės žiemojo neprilenktos ir nedengtos. Iš modernių mažiausiai reikėjo apkarpyti Ballerinas, jos sparčiai ir linksmai sprogsta :) Daugiausiai pajuodo ir labai patrumpėjo (dauguma - iki pažemės) D.Austino rožės, visos, kurias turiu. Kordes rožės Angela ir Rosarium Uetersen ptrumpėjo iki gero sprindžio nuo žemės, bet gerai sprogsta ir lapuojasi. Keista, bet ir Levander Dream gyva, želia. Iki pat žemės ir dar daugiau nukirpau Veilchenblau (ją dar "pagenėjo" su aeratoriumi), kol kas nerodo gyvybės ženklų. Kita smulkiažiedė pusiau vijoklinė Christine Helene atrodo žymiai geriau, liko apie 30 cm, sprogsta, želia. Kaip niekur nieko žaliuoja Therese Bugnet, rugosa hibridai. Iš senovinių jokių problemų nekilo su Alba grupės rožėmis Celeste ir Blanche de Belgique (šita išliko visa, sparčiai lapuojasi ir ugliukus auginasi), senovine Platelių. Labai sunkiai sprogsta damaskinė Leda (mačiau šakelių be gyvybės, reikės dar papildomai išgenėti), portland grupės dvi Rose de Resht (vos vos kruta stipriai nugenėtos dėl pajuodusių/paraudonavusių šakų), gallica Tuscany Superb taip pat lėta. Iš paminėtų antri metai nedengiau ir neprilenkiau Celeste, Platelių ir Therese Bugnet. Leda, Tuscany Superb ir Blanche de Belgique buvo tik prilenkiamos, visos kitos dar ir dengiamos keliais sluoksniais agro dangos su oro tarpu ir polietilenu "ant nugaros". Čia išvardinau didesnes, keletą metų augančias rožes. Yra dar dvimečių, vienmečių būrelis - apie jas dar anksti kažkokius pastebėjimus rašyti, atrodo daugiau mažiau trumpos, bet gyvos. Tiesa, dar pernai visai iššalo Guilot rožės, teliko viena jų - Ventilo. Šiemet jos dar gerai neapžiūrėjau, mačiau, kad lyg ir išsprogs.

Vartotojo avataras
Regina
Pranešimai: 4280
Užsiregistravo: 14 Rgs 2010 19:43
Miestas: Vilnius/Dubingiai

Re: 2015 - 2016 metų žiemojimo rezultatai

Standartinė Regina » 05 Geg 2016 11:32

Labai įdomu.
Kad nušalo Jūratės nedengtos Abraham Darby, Sweet Haze ir Laguna, tai visai nesistebiu. Taip pat visai ne keista, kad nušalo Paukštuko neuždengtos angliškos, Kordes rožės.
Labai keista, kad nušalo normaliai dengtos Crown Princess Margareta, Tess of the D'Urbervilles, Eyes For You, Mme Isaac Pereire. Juk tikrai nebuvo tokių beprotiškų šalčių, kad nušaltų uždengtos rožės :?

Henri Martin ir aš neuždengiau - su ja viskas lyg ir gerai. Nedengtos R. de Rescht, Jacques Cartier nušalo iki žemės. Anksčiau jas dengdavau.

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: 2015 - 2016 metų žiemojimo rezultatai

Standartinė LoretaA » 05 Geg 2016 12:35

Nenorėjau rašyti jokių komentarų šioje temoje, kad neužsikastų patys "žiemojimo rezultatai", bet - visas juodas, violetines (jeigu tai ne veislės ypatybė) šakas, nors jos ir sprogsta, kerpame iki tos vietos kur šaka yra įprastos spalvos arba, jeigu lieka tik strampas, iki žemės. Rudos šakos, gali būti nudegusios salėje, ypač galica grupės rožių, o ne nušalusios - čia žiūrim ką turim (xixi)

Vartotojo avataras
Jūratė
Pranešimai: 4020
Užsiregistravo: 11 Rgs 2010 20:07
Miestas: Vilniaus raj.

Re: 2015 - 2016 metų žiemojimo rezultatai

Standartinė Jūratė » 05 Geg 2016 14:07

LoretaA rašė: visas juodas, violetines (jeigu tai ne veislės ypatybė) šakas, nors jos ir sprogsta, kerpame iki tos vietos kur šaka yra įprastos spalvos arba, jeigu lieka tik strampas, iki žemės. Rudos šakos, gali būti nudegusios salėje, ypač galica grupės rožių, o ne nušalusios - čia žiūrim ką turim (xixi)
dar per mažai turiu Lykkefund, kad galėčiau spręsti ar tai jos tokia savybė spalvoti šakas, ar liga.

Vartotojo avataras
Rūta
Pranešimai: 3010
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 08:27
Miestas: Vilnius – Kaunas

Re: 2015 - 2016 metų žiemojimo rezultatai

Standartinė Rūta » 05 Geg 2016 14:26

Na sprendžiant pagal 'Lykefund' tėvą ar motiną Helenos erškėtį, tai šakos turi tamsesnio atspalvio. Bet negyvos ar stipriai nukentėjusios šakos su gyva nesupainiosi. Helena pas mus dabar sparčiai sprogsta.

Virginija
Pranešimai: 1460
Užsiregistravo: 22 Rgs 2010 13:09
Miestas: Vilniaus raj.

Re: 2015 - 2016 metų žiemojimo rezultatai

Standartinė Virginija » 05 Geg 2016 16:50

Pas mane Lykkefund dengiama, nes yra eilėje, bet jos šakos labai gražios- tamsiai žalios, paprastai genėti reikia dėl to, kad jų per daug. Kiek atsimenu, tai jauna apšaldavo, bet maniškei turbūt 8-9 metai. Toje pačioje eilėje ir Veilchenblau, šiemet teko labai smarkiai išgenėti, liko po kelias šakas, kai visada jų būdavo per daug.
Šiandien " pasivaikščiojau" su sekatoriumi - išvežiau pora karučių šakų. Kur tik kirpau - visur šakos buvo su rudu viduriuku (nors jau anksčiau buvo nugenėtos iki sveikos medienos), o kurios nesprogo, nors žalios, pjūvyje tarsi išvirtos- rudos. Praktiškai turbūt netgi geriau, kai buvo taip nušalusios, kad nugenėtos iškart, tos dabar jau sparčiai atželia.
Nedengiu nedaug rožių - Flamentanz visiškai nušalo - iki žemės, beveik taip pat Reginos dovanota, berods, Geschwind Norlandrose?, visai nesprogsta James Mason, bet ( mažos atžalėlės sprogsta) nors šakos atrodo normalios :? .
Kadangi čia žiemojimo rezultatų nelabai apibendrinau, tai gal ši žinutė nelabai į temą.

Vartotojo avataras
Esmiralda
Pranešimai: 1631
Užsiregistravo: 11 Bir 2013 13:51

Re: 2015 - 2016 metų žiemojimo rezultatai

Standartinė Esmiralda » 05 Geg 2016 22:22

Pas mane nedengtos stačios žiemojo:
Hansa, Martin Frobisher, Minette - šos peržiemojo puikiai
Platelių rožė ir Reginos 'Geschwind's Nordlandrose II' (berods tokia?) - liko per sprindį, nors Regina minėjo, kad jos nedengia.
Rosa Glauca - prilenkta ir minimaliai užmesta eglišakiais, kad žvėrys nenuniokotų - peržiemojo puikiai.
Visos kitos buvo prilenktos, apdengtos eglišakiais ir Lutrasilo vienas, kai kur kliuvo dvigubas sluoksnis. Iš jų prastai pasirodė tik dvi rožės: nemažai apšalo Graham Thomas, ir nukirpta palei žemę, bet jau leidžia naujus ūgelius viena iš dviejų Malvern Hills (ji jau rudenį atrodė įtartinai, panašu kad pritrūko drėgmės vasarą), o kita peržiemojo iki galiukų, nors abi auga prie tos pačios pietinės namo sienos.
Kitoms rožėms jokių priekaištų neturiu, tik kai kur smarkiai pasidarbavo pelės - kitą rudenį nepamiršti ir nepagailėti vaišių pelėms!

Vartotojo avataras
LoretaA
Pranešimai: 6124
Užsiregistravo: 13 Rgs 2010 06:48
Miestas: Jonava/Siesikai

Re: 2015 - 2016 metų žiemojimo rezultatai

Standartinė LoretaA » 25 Geg 2016 18:50

Paminėsiu tik kai kurias:
Nedengtos, neprilenktos
peržiemojo gerai su pliusu arba labai gerai (balais 9-10): Hansa, Ritausma, Pink Grootendorst (nors rudenį ir persodinta), White Grootendors, Grootendorst, Prairie Dawn, Rosa Forrestiana, Rosa x Alba Maxima, Alba Semiplena, Celestial, William III, Wiliam IV, Conrad Ferdinad Meyer, Scabrosa, Terese Bugnet, Double Yellow, Lac Mayau, Fru Dagmar Hastrup, Martin Frobisher.
Gerai (8):
James Mitchell, Nevada, Burgundian Rose.
Patenkinamai (5):
Marguerite Hilling (pusę krūmo išpjoviau - ploninau, nežeminau, ir dar mačiau džiūstančių šakų), Red Rogustar - pradeda gelsti išsprogę ūgliai, nors ūgio nesumažinau, bet teks. Šią rožę reikia dengti, bet tai padaryti labai sunku, nes auga didelė, šakos ypatingai spygliuotos, storos ir nelanksčios.
Nepatenkinamai (2)
Complicata - išpjoviau daugybę šakų ir dar reikia išpjauti - gal liks 10 nusususių šakelių, kurias reikės rudenį ar pavasarį pašalinti. Man tai buvo staigmena, kadangi visur yra deklaruojama, kad ši rožė 3 zonos ir gerai žiemoja nedengiama. Nedengiama Complicata nežiemoja - bent jau Ukmergės rajone. Leopold Ritter - juodas iki žemės, iškastas ir išmestas, Golden Wings - taip pat.
Prilenktos su nešildančiu tinklu nuo saulės
Gerai su + ir labai gerai: visos, kurios taip buvo uždengtos gallica grupės rožės, Maiden's Blush, Chapeau de Napoleon, Henri Martin, William Loob, Paul Verdier, Pink Leda, Celeste, Charles Lawson, Single Cherry.
Gerai:
Erinnerung an Broad, Violacea, Tuscany Superb, Hunter.
Nepatenkinamai:
Reine des Violettes, Magna Charta - abi nukirptos iki žemės.
Kitos uždengtos peržiemojo normaliai ir nėra ką apie jas pasakoti ;)

Skelbti atsakymą

Grįžti į