Receptai
Receptai
Regina, kokią duoną kepat? Maniškis kepa ruginę juodą, o mano firminė - kvietinė su sėmenim ir kmynais, bei kt. priedais (priedai varijuoja nuo džiovintų pomidorų iki moliūgų sėklų + razinos, ar saulėgrąžos..., bet sėmenis ir kmynus dedu visada). Mielių nenaudojam. Mano duona turi savo klientūrą, taip kad iškepu ne tik savo reikmėm
Ignai , su gimtadieniu! Ir neklausyk Nijolės, nevalgyk 25 tortų, bus blogai :mrgreen: geriau vieną, bet labai gerą mano vienas mėgstamiausių tortų - tai būtų derinys "Dainavos" ir "Jaunystės" (Dainavos 'padai' su 'Jaunystės' pertepimu :lol: ) .
Dėl pietų, tai labai gera mintis :idea:
Ignai , su gimtadieniu! Ir neklausyk Nijolės, nevalgyk 25 tortų, bus blogai :mrgreen: geriau vieną, bet labai gerą mano vienas mėgstamiausių tortų - tai būtų derinys "Dainavos" ir "Jaunystės" (Dainavos 'padai' su 'Jaunystės' pertepimu :lol: ) .
Dėl pietų, tai labai gera mintis :idea:
Re: Receptai
Dalinamės kulinariniais šedevrais čia Pavadinimą gal kokį kitą sugalvosit
Re: Receptai
Duoną kepu iš kvietinių miltų, su raugu ir įvairiais grūdais, orkaitėj. Galimos visokiausios variacijos. Kas valgė - visiems patiko. Dabar norintiems dalinu raugą ir receptą :lol:
Re: Receptai
Regina, noriu raugo ir recepto, ar iki spalio pradžios dar dalinsit?
Re: Receptai
Dalinsiu ir iki spalio pradžios ir iki pabaigos:DSigita rašė:Regina, noriu raugo ir recepto, ar iki spalio pradžios dar dalinsit?
O kas bus spalio pradžioj?
Re: Receptai
Tik spalio pradžioje važiuosiu į Vilnių. Seniai svajoju apie namie keptą duoną, tik vis nesiryžau pabandyti, jei nėra labai sudėtinga, kepčiau ir kepčiau.
Re: Receptai
Aš irgi stoju į eilę prie raugo :lol: Žaviuosi jumis - Regina ir Jūrate - kad pačios kepat duoną ir dar be tų modernių elektrinių duonkepių
- zebenkstiejka
- Pranešimai: 124
- Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 08:17
- Miestas: Vilnius-Molėtų raj.
- Susisiekti:
Re: Receptai
Aš kepu su "moderniom duonkepėm" tik, man atrodo, orkaitėj paprasčiau duoną kept, nereik labai griežtai žiūrėt miltų/vandens kiekį. Su savo duonkepe dažnai pykstuosi- nesuprantu aš jos normaliai duona gaunasi tik pagal vieną programą kepant.. o tų programų ten biesai žino kiek :lol: Kolkas kepu su mielėm, bet manau reikėtų pabandyti ir su raugu. Ypač man įdomu kvietinis raugas, kaip jį pasidaryti.
Aš nuskinsiu rožių kvietkų
inlaisiu dūnojun
plauk rožele raudonoji
in mano šalelę
inlaisiu dūnojun
plauk rožele raudonoji
in mano šalelę
Re: Receptai
Artėjant šaltajam laikui nusprendėm savo sveikatą pastiprinti erškėtuogių teikiamu užtaisu Tėvai prisirinko daug laukinių erškėčių vaisiukų ir sudžiovino. O aš namuose radau dar nuo pernai pridžiovintų. Dabar kiekvieną vakarą į termosą verdančiu vandeniu užpilu gerą saują vaisių ir palieku iki kitos dienos vakaro. Šiaip norma yra palaikyti užpylus 10–12 val. Kitą vakarą prašom – jau galima mėgautis sveikatinamąja rūgštele, o jei per rūgštu – šaukštelis medaus.
Dar bandžiau virti erškėtrožių sirupą. Vaisius užpildavau verdančiu vandeniu ir palaikydavau maždaug parą, tada maždaug apie pusvalandį pavirdavau ant silpnos ugnies, nusunkdavau uogas ir įberdavau cukraus. Tada ilgai ilgai virdavau ant labai silpnos ugnies. Sirupas būdavo, kaip kažkada vaistinėse pirkdavom, pamenat? Dabar nė nežinau, ar būna. Labai malonaus skonio O apie sveikatingąsias erškėčių savybes nėr ką kalbėti, visi ir taip puikiai jas žinom. Bet jei kas sumanys prisirinkti erškėtuogių, galiu pasakyti, kad nesumanykite jų plauti – paprastai vaistinė žaliava neplaunama, o nuvaloma, nušluostoma, jei reikia, tada gerai išdžius, nepelys. Džiovinti reikia gan karštoje orkaitėje – iki 90 laipsnių, nes džiovinant lėtai suyra vitaminas C, kuris ir yra didžiausias šių uogelių „lobis“.
Dar bandžiau virti erškėtrožių sirupą. Vaisius užpildavau verdančiu vandeniu ir palaikydavau maždaug parą, tada maždaug apie pusvalandį pavirdavau ant silpnos ugnies, nusunkdavau uogas ir įberdavau cukraus. Tada ilgai ilgai virdavau ant labai silpnos ugnies. Sirupas būdavo, kaip kažkada vaistinėse pirkdavom, pamenat? Dabar nė nežinau, ar būna. Labai malonaus skonio O apie sveikatingąsias erškėčių savybes nėr ką kalbėti, visi ir taip puikiai jas žinom. Bet jei kas sumanys prisirinkti erškėtuogių, galiu pasakyti, kad nesumanykite jų plauti – paprastai vaistinė žaliava neplaunama, o nuvaloma, nušluostoma, jei reikia, tada gerai išdžius, nepelys. Džiovinti reikia gan karštoje orkaitėje – iki 90 laipsnių, nes džiovinant lėtai suyra vitaminas C, kuris ir yra didžiausias šių uogelių „lobis“.
- DaliaRaimonda
- Pranešimai: 2126
- Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 19:00
- Miestas: Kaunas
Re: Receptai
Džiovinant jau prie 90C temp. vitaminas C suyra. Norint jį išlaikyti, reikėtų vaisius džiovinti 40--70 C temp. Dar geriau džiovinti šaldant, bet tai jau pramoninis džiovinimo būdas. Gal geriau uogas būtų užšaldyti, tada tikrai daugiau vitaminų išsilaikytų .
- DaliaRaimonda
- Pranešimai: 2126
- Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 19:00
- Miestas: Kaunas
Re: Receptai
Mokslininkai tikriausiai tam ir yra, kad vis atradimus naujus darytų :lol: . Vieną kart vienaip, kitą- pasirodo viskas kitaip :evil: . Betgi ir konservuojant vitaminai žūva, bet aš vis tiek konservuoju. Daug kas nesveika, bet skanu :lol:
Re: Receptai
Bet tikriausiai ne veltui pasakyta - iki tos ir tos temperatūros. Vis dėlto kokia saujelė vitaminų ten neabejotinai lieka :lol:
Re: Receptai
Regina, dar kartą didžiulis dėkui už raugą ir receptą - savaitgalį bandysim kepti Tik klausimukas - miltai tikriausiai turi būti ruginiai?
Re: Receptai
Aš kepu iš kvietinių - būna balta duona. Vis ketinu pabandyt iš ruginių, bet dar neprisiruošiau. Gal tu, Rūta, pabandysi? Paskui papasakosi, ar skani duona gavosi.
Re: Receptai
Gerai, pabandysiu ir papasakosiu. Tikiuosi, antradienį jau galėsiu pasidalyti įspūdžiais
Mano mama taip nudžiugo, kad turėsim galimybę kepti savo duoną, tai, jaučiu, ji vėliau ir bus pagrindinė kepėja
Mano mama taip nudžiugo, kad turėsim galimybę kepti savo duoną, tai, jaučiu, ji vėliau ir bus pagrindinė kepėja
Re: Receptai
O aš, išsiprašiusi raugo ir iš Reginos, ir iš Jūratės, duoną dabar kepu du kartus per savaitę, pakaitom. Vyras išvis svaigsta - nu bet duona fantastiška . Kepu kas kart vis kitokią - prispirkau visokių sėklų, dž.vaisių, naudojų medų ir melasą. MAn iki šiol nuostabu, kad tokia puiko duona gaunasi orkaitėje
http://www.rasosaugalai.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Receptai
Mes šendiena kaip tik šviežiai išsikepėm duonos pagal Reginos receptą, labai skani duona, man daugiau nieko valgyt nereikia visą dieną tik ir kramsnoju vien tik duoną Iškepėm šendiena anksti ryte, pati išsikepė, iš vakaro užmaišai idedi į orkaitę užstatai kokiai septintai, kad įsijungtų - pabundi, o visi namai kvepia kepama duona tada ir šeštadienis nuostabiau nušvinta
Tik noriu paminėti, kad gal ir kiti žinotų. Mes jau gal du mėnesius nekepėm duonos, raugas buvo šaldytuve, duona išsikepė, bet raugas gerai neperdirbo cukraus, biski menkiau iškilo ir saldi duona, kaip pyragas bet visvien labai skani
Tik noriu paminėti, kad gal ir kiti žinotų. Mes jau gal du mėnesius nekepėm duonos, raugas buvo šaldytuve, duona išsikepė, bet raugas gerai neperdirbo cukraus, biski menkiau iškilo ir saldi duona, kaip pyragas bet visvien labai skani
- zebenkstiejka
- Pranešimai: 124
- Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 08:17
- Miestas: Vilnius-Molėtų raj.
- Susisiekti:
Re: Receptai
Oho, jei tiek ilgai galima raugą laikyti, jo "nemaitinus" ir nekepus, tai rimtai reiks bandyti ir man kažkodėl maniau kad jei per savaitę nepamaitini ar nekepi su tuo raugu, jis susigadina. O laikomas ne šaldytuve, o šiaip vėsioje patalpoje, įdomu, jis susigadintų?Nijole rašė: Tik noriu paminėti, kad gal ir kiti žinotų. Mes jau gal du mėnesius nekepėm duonos, raugas buvo šaldytuve, duona išsikepė, bet raugas gerai neperdirbo cukraus, biski menkiau iškilo ir saldi duona, kaip pyragas bet visvien labai skani
Aš nuskinsiu rožių kvietkų
inlaisiu dūnojun
plauk rožele raudonoji
in mano šalelę
inlaisiu dūnojun
plauk rožele raudonoji
in mano šalelę
Re: Receptai
Aš nežinau kaip tas raugas maitinasi, bet pas mus išsilaikė lyg ir nenutiko nieko
Re: Receptai
Kepėm Duoną pagal Reginos receptą. Ir didžioji raidė neatsitiktinai tai buvo tikra duona iš ruginių miltų, primenanti mūsų močiutės tuose pačiuose namuose prieš daugelį metų keptą duoną – iš labai ankstyvos vaikystės miglotai prisimenu tą jos duoną. Tikriausiai aš nereikalingai jautri, bet tikrai smarkiai plakė širdis maišant ir minkant duoną – pirmą kartą savo gyvenime, kartu su mama. Ir tėtis ir mama sakė, kad nuo mamutės laikų (taip mes vadinome mamos mamą) nevalgė tokios duonos. Dar šiltos visi pavalgėm su pienu, o atėjus iš lauko, iš darbų prie rožių ji atrodė dar skanesnė.
Dar kartą be galo didelis dėkui Reginai!
Beje, mūsų mamutė raugą, suminkytą į gumulėlį, laikydavo gausiai užpylusi miltais duonkubilyje. Ir išsilaikydavo kambario temperatūroje (juk šaldytuvų tais laikais nebuvo) apie mėnesį – iki kito duonos kepimo.
Dar kartą be galo didelis dėkui Reginai!
Beje, mūsų mamutė raugą, suminkytą į gumulėlį, laikydavo gausiai užpylusi miltais duonkubilyje. Ir išsilaikydavo kambario temperatūroje (juk šaldytuvų tais laikais nebuvo) apie mėnesį – iki kito duonos kepimo.
Re: Receptai
Labai džiaugiuosi, Rūta, kad patiko. Įsivaizduoju, kad tavo duona daug skanesnė, nes iškepta tikroj kaimiškoj duonkepėj krosny. Ar taip? O mes mėgėjai baltos duonos (ir iš parduotuvės baltą pirkdavom), todėl niekaip neprisiruošiu ruginės iškept
P.S. Kaip smagu, kad jau daug rožininkių savo duoną kepa
P.S. Kaip smagu, kad jau daug rožininkių savo duoną kepa
Re: Receptai
Ne, ne duonkepėj, o paprasčiausioj elektrinėj orkaitėj. Duonkepę prieš daug metų išgriovė
Bet jaučiu, kad duona man pradeda įgauti naują prasmę. O kai savą duoną palyginom su pirktine, tai ana buvo kažkokia visai be skonio ir kvapo, lyg rūgštūs pelenai.
Bet jaučiu, kad duona man pradeda įgauti naują prasmę. O kai savą duoną palyginom su pirktine, tai ana buvo kažkokia visai be skonio ir kvapo, lyg rūgštūs pelenai.
Re: Receptai
Gaila, kad ne krosny...
Aš nesu tokia jausminga, kaip Rūta, ir duonos iki šiol nedaug valgydavau, galėjau ir visai be jos apsieit. O dabar valgau per pusryčius, pietus ir vakarienę. Valgau su sviestu, su pienu, be nieko - laaaaaaabai skanu
Aš nesu tokia jausminga, kaip Rūta, ir duonos iki šiol nedaug valgydavau, galėjau ir visai be jos apsieit. O dabar valgau per pusryčius, pietus ir vakarienę. Valgau su sviestu, su pienu, be nieko - laaaaaaabai skanu
- zebenkstiejka
- Pranešimai: 124
- Užsiregistravo: 16 Rgs 2010 08:17
- Miestas: Vilnius-Molėtų raj.
- Susisiekti:
Re: Receptai
Yra vienas mažytis "bet" dėl naminės duonos kepimo ir jos valgymo Nuo jos storėjama labai užtikrintai nes ir šiaip labai kaloringas maistas, o dar kai pati išsikepi, kai visi namai pakvimpa.. tai tik spėk kepti, greit nelieka tos duonos
Aš nuskinsiu rožių kvietkų
inlaisiu dūnojun
plauk rožele raudonoji
in mano šalelę
inlaisiu dūnojun
plauk rožele raudonoji
in mano šalelę