Puslapis 22

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 11 Rgs 2014 11:01
Rūta
Ne tik mums tos uogelės skanios :) Ir sudžiovintą derlių reikia saugoti, nes gali kandys įsisukti... Man taip teko su apgailestavimu nemažą stiklainiuką džiovintų erškėtuogių išmesti. Bet mes čia jau nutolom nuo uogienės... :)

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 11 Rgs 2014 15:16
Jūratė
ojej.... patarimas logiškas, bet jei dar rankiot ir kirminą su visais jo kakiais iš tos erškėtuogės, tai... aš pasiduodu (drunk) :D :D :D

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 06 Spa 2014 10:04
Rūta
Visą savaitę vakarais turėjom puikaus užsiėmimo – iš kaimo parsivežės du kibirus laukinių erškėčių uogų (surinktos ne savoj sodyboj, o palaukėse).

Susidaro įspūdis, kad jas geriausia rinkti kai būna skaisčios spalvos, bet nepatamsėjusios, tada dar kirminai nebūna įsisukę. Jei suspėt iki jų uogas susirikti, viskas daug paprasčiau. Išėmus sėklytes nuo plaukelių gerai perplaudavau uogas, kokius keturis penkis kartus.

Uogienę viriau keliais būdais. Pirmas būdas buvo užpylus sirupu pakaitinti iki užvirimo, tada išjungti ir palikti kokiam pusdieniui. Tą pačią procedūrą dar kartą pakartojau, o paskui viriau ant silpnos ugnies. Uogos pasidarė tarsi cukatos prisigėrusios sirupo. Uogos išlaikė savo formą ir spalvą, uogienė buvo tiršta.

Kitas būdas, kurį išskaičiau vienoj iš rožininkų knygų. Uogas užpilti maždaug tokiu pat kiekiu vandens, kaip ir yra uogų (aš pyliau mažiau, nes būtų labai skysta), pavirti, kol uogos suminkštėja, tada sutrinti (knygoje rašė – pertrinti per sietelį, bet tai man atrodė nereikalinga), tada pridėti cukraus pagal skonį ir vėl pavirti. Tai jau visai kitokia uogienė. skystesnė, vientisa, skaisčiai raudonos spalvos.

Štai tokia mano patirtis :)

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 06 Spa 2014 11:24
Regina
O kaip skonis?

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 06 Spa 2014 11:35
Rūta
Skonis geras, bent jau man :) Primena erškėtuogių sirupą, kurį vaikystėj gerdavom – toks saldžiarūgštis, aromatingas. Manau, reikia įgusti šias uogienes virti. Pirmąją kai viriau, turėjau svečių, tai gal truputį pervirė, nes prie puodo nelabai laksčiau. O apie antrosios skonį smulkiau dar nelabai ką galiu pasakyti, nes ragavau tik karštą, kol virė, o atšalusi ji paprasatai būna dar aromatingesnė, vėliau išryškėja skonis.

Šiaip su tom uogom tai baisiai daug vargo, net nežinau, kokios čia dar sudėtingiau tvarkomos uogos... (:| O uogienės tai ne itin daug būna. Per visus virimus gal ir bus kokie 5 litrai, o gal ir kiek mažiau...

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 06 Spa 2014 11:41
Regina
Rūta, tavo uogienė aukso vertės visomis prasmėmis :)
Ne mano kantrybei toks darbas, net jei ir turėčiau uogų (no) ...

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 06 Spa 2014 12:31
Janina
Rūta rašė:Visą savaitę vakarais turėjom puikaus užsiėmimo – iš kaimo parsivežės du kibirus laukinių erškėčių uogų (surinktos ne savoj sodyboj, o palaukėse).

Susidaro įspūdis, kad jas geriausia rinkti kai būna skaisčios spalvos, bet nepatamsėjusios, tada dar kirminai nebūna įsisukę. Jei suspėt iki jų uogas susirikti, viskas daug paprasčiau. Išėmus sėklytes nuo plaukelių gerai perplaudavau uogas, kokius keturis penkis kartus.

Uogienę viriau keliais būdais. Pirmas būdas buvo užpylus sirupu pakaitinti iki užvirimo, tada išjungti ir palikti kokiam pusdieniui. Tą pačią procedūrą dar kartą pakartojau, o paskui viriau ant silpnos ugnies. Uogos pasidarė tarsi cukatos prisigėrusios sirupo. Uogos išlaikė savo formą ir spalvą, uogienė buvo tiršta.

Kitas būdas, kurį išskaičiau vienoj iš rožininkų knygų. Uogas užpilti maždaug tokiu pat kiekiu vandens, kaip ir yra uogų (aš pyliau mažiau, nes būtų labai skysta), pavirti, kol uogos suminkštėja, tada sutrinti (knygoje rašė – pertrinti per sietelį, bet tai man atrodė nereikalinga), tada pridėti cukraus pagal skonį ir vėl pavirti. Tai jau visai kitokia uogienė. skystesnė, vientisa, skaisčiai raudonos spalvos.

Štai tokia mano patirtis :)
:P :P :P :P :P

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 06 Spa 2014 12:53
Rūta
:D Gaila, kad negali jūsų visų virtualiai pavaišinti :D

Regina, mano tėtis, kuris savaitgalį truputį padėjo darinėti uogas, po kelių valandų darbo pasakė: „Gal kitą kartą jau nedarykim tos uogienės“, nors jam išvirta ir labai patiko :)

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 07 Spa 2014 08:51
Jūratė
Rūta rašė:Regina, mano tėtis, kuris savaitgalį truputį padėjo darinėti uogas, po kelių valandų darbo pasakė: „Gal kitą kartą jau nedarykim tos uogienės“, nors jam išvirta ir labai patiko :)
Mano vyras pasidavė po kokių 15 min., bet kai pasakiau, ok, esi laisvas, tai vis tiek manęs nepaliko "nelaimėje" ir šiek tiek pabambėdamas, bet padėjo iki galo tas uogas sutvarkyt :D

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 07 Spa 2014 13:24
Rūta
Tai šaunuolis, kad nepsidavė (like) :)
Jūrate, o kaip tu atsikratai tų erškėtuogių vidaus plaukelių? Perplauni vandeniu ar kaip kitaip? :)

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 07 Spa 2014 16:04
Jūratė
Rūta, nebeatsimenu kaip dariau.... gal tik kiek išsirankiojo su sėklytėm, gal daugiau visai neploviau :? visai neatsimenu :$

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 07 Spa 2014 18:35
Virginija
Pernai pora stiklainiukų išsiviriau, dabar net pati stebiuosi :D Bet šiemet pasidaviau po kokio pusvalandžio :$ Kiek buvau nuvaliusi, sumečiau į šermukšnių uogienę. Daugiau turbūt jau nepasiryšiu :D

Re: Erškėtuogių uogienė

Parašytas: 08 Spa 2014 08:19
Rūta
Na uogienė čia jau prabangos dalykas – tikrai labai imli darbo (:| Be to, į ją dedam cukraus, kas vaistingumą pagadina. Paprastesnis ir sveikesnis būdas – džiovinti uogas su visom sėklom. Džiovinant džiovyklėje, kur temperatūra nebūna aukšta, išlieka vitaminai, tai labai sveikas produktas. Ir peršalus labai gerai užpylus termose nuolat gurkšnoti, ir sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis naudinga, ir imunitetą stiprina. O gerai pastovėjusio užpilo skonis labai geras :)